دانلود کتاب های دینی

بایگانی

طب الرضا (ع) 2

جمعه, ۱۴ مهر ۱۳۹۶، ۰۷:۰۴ ق.ظ

در حالى که هنوز گرسنگى باقى و میل و اشتها برقرار است دست از طعام بردار که این چنین غذا خوردن براى معده و بدن اصلح و براى عقل پاکیزه‏تر و بر جسم و تن بارى سبکتر است.

میل و اشتهاى حیوانات تابع مصالح آنها است یعنى حیوان بقدرى تمایل بغذا و چیزهاى دیگر پیدا میکند که برایش لازم و کافى است و بهمین جهت کمتر دچار امراض مى‏شود بلکه مى‏توان گفت باغور و بررسى که در زندگى حیوانات شده است اگر حوادث خارجى براى آنها پیش نیاید اگر اهلى نشوند و آزادى آنها بدست زور و فکر اشتباه کار بشر محدود نگردد اصلا مریض نمیگردند.

اما انسان دایره تصورات و خیالاتش خیلى وسیعتر از واقعیات فعلى است یعنى هر چیز را بیش از آنچه فعلا وجود دارد تصور میکند نیروى خیال و تصور او از مرز احتیاج و غریزه واقعى او تجاوز میکند و خیلى بیشتر از آنچه که فعلا بدان محتاج است میطلبد خلاصه زیادتر از آنچه مصلحت اوست مى‏خورد و مینوشد.

اگر از قضاوت و نورانیت عقل کمک نگیرد و باتکاء غریزه گرسنگى و میل و اشتها بخورد دائما دچار رنج و بیمارى است.

شگفت‏تر آنکه عقل هم وقتى مى‏تواند قضاوت صحیح داشته باشد که شکم پر نباشد و مزاج از سلامتى منحرف نشده باشد.

غذاى مناسب فصل‏

کل بارد فی الصیف و الحار فی الشتاء و المعتدل فی الفصلین على قدر قوتک و شهوتک.

هر خوراکى سرد در تابستان و گرم در زمستان مناسب است و غذاهاى معتدل در فصل بهار و پائیز و میزان در اندازه مصرف خوراکیها یا مقدار حرارت و برودت آنها نیروى طبیعى مزاج و خواهش اوست.

ظاهرا مراد از سردى و گرمى در عبارت فوق همان سردى و گرمى طبیعى است نه چیزى که بحس لامسه یا میزان الحرارة شناخته مى‏شود گرچه معناى اخیرهم دور از مناسبت نیست.

بهترین معیار براى شناختن مقدار احتیاج بغذا از نظر کمیت و کیفیت غریزه طبیعى و خواهش نفسانى است ولى شناختن خود این معیار یعنى تمیز دادن میان خواهش واقعى و ساختگى (اشتهاى صادق و کاذب) چندان آسان نیست.

بدن انسان از انواع معدنیات و ویتامینها و دیاستازها و هورمونها و چیزهاى دیگر ترکیب شده همان طور که خالى شدن معده و خشکى کبد ایجاد شهوت نان و آب میکند گرسنگى و تشنگى پدید مى‏آید که اثرش میل و خواهش بنوعى از خوراکیها است.

این نوع از خواهش‏ها که جبران کمبود مواد ترکیبى بدن میکند بخصوص در زنان آبستن خیلى محسوس است و از آن به ویار تعبیر میکنند چنان که گذشت.

البته در صورتى مى‏شود این غریزه و شهوت را معیار قرار داد که مزاج دچار انحراف سخت نشده باشد زیرا وقتى که کمبودى مواد بزمانى دراز کشد مزاج مختل و غرایز آن درست کار نمیکند و همواره صادق و گویا نیست.

پیش از شروع‏

و ابدأ فی اول الطعام باخف الاغذیة التى یغتذى بها بدنک بقدر عادتک و بحسب طاقتک و نشاطک.

هنگام شروع به طعام اول به سبکترین غذاها بپرداز و خود معلومست که مراد از غذاها خوراکیهائى است که بدنت میتواند از آنها تغذیه کند بمقدارى که عادتت بر آن جارى شده و مزاج و معده‏ات تحمل آن دارد و خوشى و نشاطت از آن باقى است.

محتاج بدلیل نیست که مزاجها از حیث هضم و جذب خوراکیها با هم اختلاف دارند کسى که طالب تندرستى است باید نوعى از غذاها را انتخاب کند که معده‏اش آن را بپذیرد و بدنش آن را جذب کند و معیار در انتخاب آن عادت و قدرت جهاز هاضمه و نشاط است با این همه وقتى که میخواهد بخوردن غذاى منتخب خویش شروع کند اول بخوردن سبکترین آنها بپردازد.

وقتى حس گرسنگى تحریک مى‏شود غالبا نظم معقول غذا خوردن را بر هم میزند و بشخص فرصت درست جویدن و رعایت آداب را نمى‏دهد. خوردن غذائى که سبک باشد و زودتر جذب بدن بشود این خاصیت را دارد که حس گرسنگى را تخفیف داده و بشخص مهلت آن را میدهد که غذا را خوب بجود و ملایم بخورد و در خوردن زیاده روى نکند انواع آش‏ها و سوپ‏ها که ابتداى طعام مصرف مى‏شود بهمین منظور است.

سوپ باید از موادى بعمل آمده باشد که سبک بوده و زودتر هضم شود.

خوردن سوپ در ابتداى طعام این مزیت را هم دارد که چون رقیق و آبکى است جویدن زیاد نمیخواهد و فعالیت غده‏ها و ترشحات معدى را تخفیف میدهد.

به چند گاه اکتفا کنیم؟

أمر جدى محمد صلى الله علیه و آله و سلم علیا علیه السلام فی کل یوم وجبة و فی غده وجبتین و لیکن ذلک بقدر لا یزید و لا ینقص.

جدم رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم على علیه السلام را فرمان داد که در هر روزى یک وعده غذا بخورد و روز بعد دو وعده آنهم بمقدارى که زیاد و کم نشود.

در اینکه روزانه چند وعده غذا براى انسان کافى است بطور کلى نمیتوان قانونى گذاشت زیرا مزاجها بر حسب اختلاف آب و هوا و نژاد و کار عوامل دیگر مختلف‏اند.

کسانى که ترشى معده آنها زیاد و بمقدار کافى براى تمدد اعصاب بعد از غذا وقت دارند و از آن استفاده میکنند روزانه به وعده‏هاى کمترى از غذا محتاجند زیرا در هر وعده بیشتر از دیگران میتوانند غذا بخورند.

کسانى که در مناطق گرمسیر و یا در زیر آفتاب سوزان زندگى میکنند بوعده‏هاى کمترى نیازمندند زیرا مایعات بدن آنها تبخیر شده و غذاى آنها دیرتر تحلیل میرود علاوه چربیهائى که بواسطه گرماى هوا از مسامات بدن آنها خارج مى‏شود تبدیل به ویتامین (د) شده و جبران کمبود غذا را میکند.

فسفر و مواد استخوانى این اشخاص زیادتر و در نتیجه قواى آنها بیشتر و محفوظتر است بعکس کسانى که اسید معدى آنها کم و

یا دچار سوء هاضمه و زخم معده و سقوط آن شده‏اند بوعده‏هاى بیشترى محتاجند زیرا در هر وعده غذاى کافى نمیتوانند بخورند.

اشخاصى که در مناطق سردسیر زندگى مى‏کنند بوعده‏هاى زیادترى نیازمندند.

زیرا بر اثر سردى هوا مایعات بدنشان زیادتر و دفع فضولاتشان بیشتر و ذخیره غذائیشان در بدن کمتر است.

چه وقت دست از طعام بکشیم؟

و ارفع یدیک من الطعام و انت تشتهیه.

دست از طعام بردار در حالى که هنوز اشتهایت باقى است.

در زیانهاى پرکردن شکم و فواید کم خوردن هر کس کما بیش مطالبى را خوانده و شنیده و تجربه کرده است. در این کتاب نیز به بعضى از آنها برخورد میکنید ولى آنچه مورد اهمیت و قابل بحث است و در غیر این کتاب کمتر بآن دست مى‏یابید موضوع تفاوتى است که از نظر اشتها میان ما و حیوانات وجود دارد.

این مطلب را یک بار قبلا بیان کردیم و باز تکرار مى‏کنیم که باید توجه داشت حیوانات بیش از آنچه مصلحتشان هست میل و اشتها پیدا نمیکنند. حکمت کردگار بحیوانات عقل نداده تا صلاح و فساد خویش را تشخیص دهند ولى میل آنها را در حد لزوم محدود کرده است، ساختمان جهاز هاضمه آنها با ما فرق دارد.

غذائى را که ما میخوریم حتما باید وارد معده ما بشود تا بواسطه ترشح غدد هضم و جذب بدن گردد ولى اغلب حیوانات خصوص چهارپایان یک قسمت عمل هضم در مرى و قسمت دیگر در روده‏هاى آنها انجام میگیرد گرچه در مرى انسان نیز این خاصیت بطور مختصرى یافت مى‏شود اما چون روده‏هاى انسان بهیچ وجه ترشح اسیدى ندارد و همه اعمال هضم در خود معده باید صورت بگیرد لذا شرط تمامیت عمل هضم که مدخلیت تام در سلامتى ما دارد آنست که سر معده کمى‏

خالى باشد تا معده بآسانى بتواند روى غذا فعالیت کند، معده ما مشکى را مى‏ماند که دوغ در آن ریخته و بزنند تا کره‏اش جدا شود و معلومست مشکى که پر باشد این کار از او ساخته نیست چنانچه اصرار داشته باشند با خطر ترکیدن دست بگریبان است.

آشامیدنى‏

و لیکن شرابک على اثر طعامک من الشراب الصافى العتیق مما یحل شربه و انا واصفه.

باید شربتى را که مینوشى پس از طعام و در پى آن باشد، از شراب کهنه‏اى که نوشیدنش حلال باشد و من آن را برایت توصیف میکنم.

مقصود از شراب در این عبارت آب خالص نیست بلکه یکنوع شربت شیرینى است حلال که جانشین خمر و شراب حرام میگردد زیرا علاوه بر آنکه شرح این شربت خواهد آمد نوشیدن آب خالص در پى غذا زیانش بیشتر از منفعت است خصوص اگر غذاى چرب خورده شده باشد که با تأکید کراهت آن اعلان شده است و در صورتى که از آن ناچار شویم دستور آنست که لقمه نان یا غذاى خشک دیگرى روى آن میل کنیم.

تأثیر شربت شیرین غلیظ در عمل هضم روى غذا از مطالبى است که طب امروز حقیقت آن را اثبات کرده است ولى چنان که مى‏بینیم بیش از هزار سال پیش امام هشتم علیه السلام آن را توصیه فرموده‏اند.

همان طور که عبارت فوق بیان میکند شربتى روى غذا خوب و مفید است که حلال و مطابق دستور باشد نوشابه‏هاى الکلى که بیشتر بهمین منظور مصرف مى‏شود نه تنها منظور را بطور کامل تأمین نمیکند خطرهاى بزرگى را نیز متضمن است.

پرفسور پیردلور میگوید: بر خلاف آنچه شهرت یافته مواد

الکلى مشهى نیست و عمل هضم را تسهیل نمیکند و اینکه بعضى تصور میکنند الکل خاصیت اشتها و هضم دارد مربوط بخاصیت حیاتى آن نیست بلکه بیشتر بواسطه تلخى آن میباشد.

الکل عمل گوارش را تسریع نمى‏نماید و حتى موجب کندى آن نیز میگردد.

[فصل بهار]

در بهاران چه میگذرد؟

اما فصل الربیع فإنه روح الازمان و اوله ازار فیه یطیب اللیل و النهار و تلین الارض و یذهب سلطان البلغم و یهیج الدم.

فصل بهار روح زمانها است و اول این فصل ماه آزار است (ماههاى رومى) در این ماه شب و روز پاکیزه و معطر است، زمین نرم مى‏شود و غلبه بلغم از میان میرود و خون بهیجان مى‏آید.

طب و بهداشت صحیح و کامل آنست که گردش زمان و تأثیر هواهاى مختلف فصول را در بدن منظور داشته باشد و بمقتضاى آنها تعیین وظیفه کند زیرا محسوس است که تأثیر فصلها فقط در مزاج درختان و سبزه‏ها نیست بدن آدمى نیز در تحت تأثیر و تربیت آنها است همان فعل و انفعالاتى که در مزاج نباتات پدید مى‏آید در مزاج انسان نیز پیدا مى‏شود.

اگر چهار فصل را عبارت از یک موجود زنده فرض کنیم پائیز و زمستان و تابستان بمنزله جسم و اعضاى پیکر اوست و بهار جان و روان او، در ماه اول این فصل شب و روز هواى خوش پیدا میکند و زمین نرم و آماده پرورش اطفال گیاه میگردد بدن ما نیز نرم و بانشاط و مهیاى ترمیم و تقویت است.

بلغم (یکى از اخلاط چهارگانه) که بر اثر کم شدن عمل تعریق و نیافتن حرارت کافى از خورشید زیاد مى‏شود در بهار که مسامات بدن باز میگردد و تنفس بیشتر از هواى پاک جبران کمبودى عمل تعریق‏

مینماید قهرا استیلاى آن رو بکاهش میگذارد و چون بلغم که موجب فرسودگى عروق و سلولهاى قرمز خون بود کاسته شد سلولها بتکثیر نسل پرداخته خون بجنبش و هیجان مى‏آید.

[آغاز بهار]

چه مى‏باید خورد؟

و یستعمل فیه من الغذاء اللطیف و اللحوم و البیض النیمبرشت و یشرب الشراب بعد تعدیله بالماء.

در ماه اول بهار بیشتر غذائى که مناسب است عبارتست از خوراکیهاى لطیف و گوشت و تخم مرغ نیم برشت و نوشیدن شربتى که بعدا وصفش خواهد آمد پس از آنکه با آب خالص تعدیلش کرده باشند.

مقصود از خوراکیهاى لطیف چیزهائى است که بآسانى هضم و جذب بدن گردد و مواد زائدش کمتر باشد در فصل بهار چون سلولهاى بدن ما باقتضاى عوامل طبیعى که در آن موجود است بیشتر از سایر فصول در فعالیت‏اند جهاز بدن سلولهاى مرده را بصورتهاى مختلف خارج کرده و سلولهاى جوان و تازه را جانشین آنها میگرداند قهرا بغذائى بیشتر محتاج است که مصالح ساختمانى تن را سریعتر تهیه کند و فضولات و مواد مدفوعى آن کمتر باشد.

گوشتها در صورتى که با شرائط بهداشت فراهم شوند از جمله همان غذاهاى لطیف است زیرا بدن ما چنان که در جاى خود مسلم شده تقریبا از تمام عناصر وجود ساخته و ترکیب شده است و همه آنها در تجدید مواد بدن (بدل ما یتحلل) لازم است با این فرق که بعضى بى‏واسطه و بعض دیگر با واسطه داخل بدن مى‏شوند، خاک و آب خصوص آب دریا تمام مواد لازم را در بر دارند ولى ما نمى‏توانیم خاک بخوریم و مدام آب بنوشیم ما باید آن مواد را بوسیله گیاه و حیوان وارد بدن‏

کنیم همچنین نمیتوانیم پیوسته گیاهخوار باشیم بلکه قسمتى از املاح لازم را که خاک و آب بگیاه داده باید از حیوان بگیریم خلاصه معده ما بعضى از خوراکیها را مستقیما در خود هضم میکند و برخى باید در معده گیاه هضم شود و هضم دومش در معده ما صورت گیرد بعضى دیگر باید در معده حیوان نیز هضم شود و هضم سومش وظیفه ما خواهد بود.

گوشت:

در زیانهاى گوشت بسیار خوانده و شنیده‏اید و چنانچه میدانید برگشت همه‏ى آنها بافراط و زیاده‏روى در اوست و گر نه گوشت در صورتى که با اصول صحیح تهیه شود اگر غذاى لازم انسان نباشد بسیار بجا و سودمند است بلکه با در نظر گرفتن تجربیات و کشفیات دقیق روحى باید گفت گوشت از غذاهاى لازم بشر است.

عده‏اى از دانشمندان اروپا بر علیه گوشت اعلامیه‏هائى منتشر کردند (زیرا گوشتخوارى در اروپا بیش از سایر کشورها رواج دارد بطورى که خوراک گوشتى روزانه آنها بیش از نان و حبوبات میباشد و بر اثر این افراط با آنکه وسائل مصنوعى بهداشتى آنها کاملتر است بیماریهائى مانند پوک شدن استخوان، ضعف غدد بدن و بهم خوردن نظم لوله‏هاى هاضمه و در نتیجه سوء هاضمه و تخامه- حصبه- وباء- سل و سرطان- امراض کبد- تورم امعاء- مرض قند- آپاندیس- بیمارى‏هاى معدى و روده‏اى خصوص انسداد روده- یبوست و امراض دیگر که همه از عوارض گوشتخوارى افراطى است بسیار دیده مى‏شود).

آنها در نشریه‏هاى خود جدا با گوشت مبارزه و آنها را مهلک بشر معرفى کرده‏اند و معتقدند که باید بطور کلى گوشت را از ردیف غذائى بشر حذف نمود.

اما همان طور که گفتیم این زیانها اگر مستقیما مربوط بگوشت باشد از جهت افراط در آن و عدم رعایت اصول بهداشت (از قبیل ذبح و شکار و نگهداشتن و پختن) است و ربطى باصل خوردن گوشت ندارد.

بدى افراط در خوردن گوشت در مکتب انبیاء و اسلام از مسلماتست و بحد شهرتست که امیر المؤمنین علیه السلام میفرمود: «شکمهاى خود را گورستان حیوانات قرار ندهید.» در هر حال گوشت تا اندازه‏اى براى بشر لازم است، دکتر غیاث الدین جزایرى مینویسد: از جمله موادى که در ساختمان بشر ضرورت دارد مواد بیض البیضى است که براى هر کیلوگرم وزن آدم 75/ 1 گرم در شبانه روز مورد نیاز میباشد.

این ماده را بآسانى میتوان از گوشت مختصرى تهیه کرد در صورتى که اگر بخواهیم فقط از سبزیجات و غلات بگیریم حد اقل بایستى در شبانه‏روز بیست و پنج کیلو از آنها را بخوریم.

تقریبا 18 در 100 مواد غذائى ما را مواد بیاض البیضى تشکیل میدهد و بیشتر از آن براى بدن سم است و از این مقدار هشت درصد آن را از لبنیات و غلات و میوه‏جات باید تهیه کنیم ده درصد بقیه را از گوشت و احشاء حیوانى ولى نباید از صد گرم در بیست و چهار ساعت تجاوز نماید انسان در شبانه روز حد اقل پنجاه میلى گرم ویتامین پ پ‏

لازم دارد در صورتى که میوه‏ها و سبزیها فقط یک میلى گرم در صد گرم از این ویتامین دارند و اگر انسان بخواهد آن را از نباتات تأمین کند باید حد اقل پنج کیلو غذا بخورد و حال آنکه معده انسان چنین گنجایشى ندارد.

گوشت در میان خوراکیها بیش از هر چیز محرک اعصاب است، حیواناتى که گوشتخوار هستند حرکات عصبى آنها فوق العاده است یکنوع جرأت و استقلالى در آنها دیده مى‏شود که جز با مکر و تدبیر نمیشود بر آنها مسلط شد.

گوشت خوردن روح تسخیر و بلند پروازى را کامل میکند و توجه باینکه حیوان مأکول انسان و قربانى اوست شخص را گردن فراز و عالى همت میگرداند.

تخم مرغ:

جهاتى را که در بیان لزوم گوشت در تغذیه بشر خواندید با کمى اختلاف در مورد تخم مرغ نیز هست یعنى مثلا موادى که داراى بیاض- البیضى است در تخم مرغ بحد کافى وجود دارد.

این مواد است که بگوشت بدن ما خاصیت ارتجاعى میدهد و خوراک خون ما میباشد، فرمانهائى که در معده ما زندگى میکنند از این مواد تغذیه مینمایند غدد ما براى ترشحات خود بمواد بیاض البیضى احتیاج دارند.

مواد بیاض البیضى خون را ترش میکنند و تعادل ترشى و قلیائى آن را حفظ مینمایند از جمله ویتامین‏هائى که خیلى در ساختمان بدن و حفظ نظام آن مدخلیت دارد ویتامین (ئى) است و بستگى کاملى‏

با موضوع شهوت و نسل دارد.

تخم مرغ سرشار از این نوع ویتامین است لذا در مورد کسانى که بکمى نسل دچارند توصیه شده.

کمبود این ویتامین عوارضى مانند عقیم شدن، سقط جنین، عنن، اختلال اعصاب و عضلات و ضعف قواى باصره و سامعه و بچه نارس متولد شدن و غیره را در بر دارد. ویتامین ح که کمبود آن ضایعاتى را از قبیل امراض پوستى و لکنت زبان پدید مى‏آورد در زرده تخم مرغ بسیار یافت مى‏شود. قدیمى‏ها به کودکان خود که لکنت زبان داشتند تخم کبوتر میدادند.

از چه پرهیز کنیم؟

و یتقى فیه اکل البصل و الثوم و الحامض.

در فصل بهار باید از خوردن پیاز و سیر و ترشى پرهیز کرد.

ظاهرا مقصود از کلمه حامض مطلق ترشى نیست بلکه مراد سرکه است زیرا ترشیهاى دیگر بمقدارى که قابل توجه باشد در دسترس مردم آن عصر نبوده علاوه اطلاقات عبارات عربى این حدس را تقویت میکند مع ذلک ممکن است مراد مطلق ترشیها باشد با توجه باینکه میوه‏هاى اول فصل بهار غالبا کال و نارس و تلخ و ترش میباشد اثبات زیان مصرف آنها محتاج بدلایل زیاد نیست.

در این فصل از خوردن بیشتر ترشیها باید پرهیز کرد زیرا خوردن سرکه خصوص میوه‏هاى نارس قلب را ضعیف میگرداند و خون را رقیق کرده بهیجان مى‏آورد از طرفى مقتضاى فصل بهار نیز آنست که خون زیاد شود و بهیجان بیاید و معلوم است که ضعف دستگاه قلب و هیجان خون با هم مناسبتى ندارند بسا موجبات سکته قلبى را فراهم خواهد آورد. در فصل بهار پیاز و سیر نیز نباید خورد زیرا از جمله خواص این دو میوه گیاهى آنست که فشار خون را پائین مى‏آورد و معلومست که با هیجان خون بهیچ وجه صلاحیت ندارد.

از خواص دیگر سیر و پیاز آنست که هر دو منوم هستند و خواب را زیاد میکنند و اقتضاى فصل بهار و هواى آن نیز همین است بنا بر این مصرف این دو میوه خواب را بیشتر از حد لزوم زیاد کرده و موجب‏

بى‏نظمى و اختلال میگردد.

از خواص دیگر این دو، تحریک قوه باه و شهوت است. این خاصیت در خود فصل و جنبش خون نیز هست و با خوردن سیر و پیاز زیادتر از حد صلاح غریزه جنسى بجنبش مى‏آید دیگر آنکه سیر و پیاز بلغم را کم مى‏کند و خود فصل نیز مقتضى کم شدن بلغم است.

بنا بر این خوردن آن اخلاط اربعه را بیش از حد کاهش داده و بدن را آماده بیماریها میگرداند.

فصد و حجامت‏

و یحمد فیه شرب المسهل و یستعمل فیه الفصد و الحجامة.

در فصل بهار نوشیدن مسهل پسندیده است، رگ‏زدن و حجامت مناسب مى‏باشد.

مسهل که عبارت از مایعى است نقاد و از جهت خاصیت شیمیائى خود معده و روده را شستشو میدهد با آنکه در بعضى موارد لازم است افراط در خوردن آن خصوص در تابستان و پائیز موجب ضعف معده و مزاج و اعصاب و گاهى مولد زخم معده و روده و بیماریهاى دیگر مى‏شود.

بهترین فصل براى نوشیدن مسهل اول فصل بهار است زیرا در این وقت سلولهاى بدن بیدار و نسلهاى جوان آنها در فعالیت بیشترى هستند و بزودى مى‏توانند ضعف و کم خونى را جبران کنند و چنانچه خراشى از آن در جدار معده و روده اتفاق بیفتد ترمیم نمایند علاوه خوردن مسهل بمقدار صلاح موجب تحریک غریزه گرسنگى و تسهیل عمل هضم میگردد.

فصد و حجامت که موجب دفع بسیارى از سموم بدن خصوص زیادى سوداء و مواد زائده‏اى که در خون رسوب مى‏کند میباشد بهترین اوقات آن اول فصل بهار است زیرا در این فصل بواسطه هیجانى که در خون پدید مى‏آید ترس کمبودى خون در کار نیست در فصل بهار بواسطه کم شدن بلغم سوداء بیشتر رسوب میکند در نتیجه عوارض جلدى جوش و دمل، زردزخم، سالک، خارش‏هاى مختلف،

لک‏هاى سفید، سیاه و غیره زیادتر پیدا مى‏شود و بهترین علاج آنها دفع زیادى سوداء بوسیله فصد و حجامت است.

جنبش و زیاد شدن خون اعلان تعویض خون و تجدید حیات است و این عمل بر اثر تبخیراتى که در مایعات بدن بعمل مى‏آید و نام آن را دفع بلغم گذاشته‏اند صورت میگیرد.

خون گرفتن باین عمل طبیعى کمک مى‏کند و آن را سریعتر و کاملتر انجام میدهد.

ماه دوم بهار خونها به جنبش مى‏آید

نیسان ثلثون یوما فیه یطول النهار و یقوى مزاج الفصل و یتحرک الدم و تهیب فیه الریاح الشرقیه و یستعمل فیه من المآکل المشویه و ما یعمل بالخل و لحوم الصید.

نیسان سى روز است در این ماه روز بلند مى‏شود و مزاج فصل قوى مى‏گردد، خون بحرکت مى‏آید، بادهاى شرقى در این ماه میوزد، از غذاهاى سرخ کرده مصرف مى‏شود و از آنچه بسرکه عمل مى‏آید و نیز از گوشت‏هاى شکار.

فصلها مانند بدنهاى ما داراى مزاجند یعنى عواملى که در طبیعت در فصول چهارگانه روى موجودات خصوص حیوان و انسان کار مى‏کند ممزوج و مختلط از عناصر مختلفه‏اى است که با اختلاف در کمیت و کیفیت آن عناصر مزاج فصول نیز مختلف شده است مزاج بهار در ماه دوم تقویت مى‏شود بنا بر این کمتر مى‏توان تحت تأثیر آن نرفت، مقصود از حرکت خون تسریع در جریان است چونان که منظور از هیجان آن جنبش وضعى و زیاد شدن ملکولها است. در ماه دوم بهار بادها بیشتر از جانب مشرق میوزد بنا بر این کسانى که مایلند از باد بهارى استفاده کنند باید بیشتر در سمت شمال غربى محل سکونت خود را قرار دهند تا از بادهاى مخالف محفوظ مانده و از نسیم شرق بهارى بآرامى بهره‏مند شوند.

خوراکهاى این ماه باید بیشتر سرخ کرده باشد زیرا در این ماه طغیان بلغم شروع مى‏شود خوردن غذاهاى آبکى بر غلبه آن میافزاید

و صلاح نیست.

ظاهرا منظور از مأکل مشویه گوشت‏هاى بریان کرده است و ممکن است مطلق بریانى‏ها باشد.

چند دستور

و یصالح الجماع و التمریخ بالدهن فی الحمام و یشرب الماء على الریق و یشم الریاحین و الطیب.

در ماه نیسان اعمال غریزه جنسى و مالیدن روغن به بدن در حمام نیکو است و نوشیدن آب ناشتا مفید، بوئیدن گل‏ها و عطریات سودمند است.

در این ماه چون خون از هیجان وضعى گذشته حرکت انتقالى پیدا مى‏کند منى که خلاصه اوست مانند خون قرار نمیگیرد چیزى که هست سیر خون رجعى و سیر منى دفعى است و بهمین جهت عمل مجامعت خیلى مناسب است.

در این ماه چون مزاج فصل و هوا غلظتى پیدا مى‏کند تنفس آن از راه مسامات بدن چندان مطلوب نیست مگر اینکه بوسیله‏اى آن را تلطیف کنند و این عمل را چربى که روى پوست بدن مالیده مى‏شود ببهترین وجه انجام میدهد و چون عمل تعریق در این ماه کم است و غده‏هاى آن ترشح قابل توجهى از خود نشان نمیدهند مالیدن روغن روى پوست و سد مسامات بوسیله آن عوارض سوئى را در بر نخواهد داشت.

در این ماه بر اثر کم شدن بلغم صفرا غلبه مى‏کند و در نتیجه اشتهاء کم مى‏شود زیرا غلبه صفرا موجب ضعف غدد مترشحه معدى شده و اسید معدى را کم مى‏کند و این خود موجب کمى اشتهاء است نوشیدن آب (البته مقصود آب سرد است) ناشتا معده را خنک ساخته و حرارت غریزى آن را که عکس العمل سردى است زیاد میکند در

نتیجه غدد بکار افتاده ترشح زیاد و اشتهاء بسیار و صفرا نابود میگردد.

در این ماه بواسطه حرکت خون بسوى اعالى بدن و سر و مغز فکر بیشتر مى‏شود احساسات غالب و خشم مسلط و اعصاب دماغ محتاج بتقویت بیشترى هستند استشمام بوهاى خوش بهترین خوراک اعصاب و دماغ است.

پایان بهار

ایار احد و ثلثون یوما تصفو فیه الریاح و هو آخر فصل الربیع.

و قد نهى فیه عن اکل الملوحات و اللحوم الغلیظة کالرءوس و لحم البقر و اللبن.

ایار سى و یک روز است. در این ماه بادها صاف است و آن آخر فصل بهار مى‏باشد، در آن از خوردن غذاهاى شور و گوشتهاى غلیظ مانند کله و گوشت گاو منع شده و نیز خوردن ماست ترش و خامه در او مفید نیست.

بادها همواره حامل اجرام ریز و سبکى هستند که گاهى میکربها و نقاله‏هاى امراض است. میکربها از تحولات ناگهانى هوا و گرما و سرماى زیاد که بى‏مقدمه باشد غالبا نابود مى‏شوند ولى پس از گذشتن زمانى کم‏کم بقایاى آنها بهواى جدید عادت کرده محیط براى رشد آنها مناسب مى‏شود در محوطه‏هائى که تناسب براى رشد میکربها بطور کافى وجود دارد بادها آرام و سبکبارند و در آنجا خطر سرایت امراض خیلى کم است.

آخر فصل بهار هوا از انقلاب آرام مى‏گیرد میکربها با هواى بهار انس گرفته برشد و تکثیر مى‏پردازند بادها صاف و حامل میکرب بمقدارى که قابل توجه باشد نخواهد بود.

در آخر بهار که سلولهاى بدن فعالیتشان کم مى‏شود و بدن مواد غذائى را کمتر مى‏تواند بخود جذب کند و بر اثر شروع گرماى خارج حرارت غریزى تن رو بنقصان گذاشته و ترشحات غدد معدى‏

کم مى‏شود بهتر آنست که از خوردن غذاهاى شور و غلیظ مانند کله و پاچه و گوشت گاو پرهیز کرد.

مقصود از غذاهاى غلیظ خوراکیهاى چرب نیست و لذا کره و روغنجات و دنبه ممنوع نمى‏باشد ماست مانده و ترشیده و خامه بواسطه غلظتى که دارد دیر جذب بدن مى‏گردد، نمک گرچه در عمل هضم و تحریک اشتها و ضد عفونى دهان و معده بسیار مؤثر است اما افراط در آن باعث ضعف دید چشم و کمى شهوت خواهد شد.

در آن چه کنیم؟

و ینفع فیه دخول الحمام اول النهار و یکره فیه الریاضة قبل الغذاء.

در ماه ایار رفتن بحمام نفع مى‏بخشد در صورتى که اول روز باشد، و قبل از غذا بکار انداختن جوارح و اعضاء در کارهاى سخت پسندیده نیست.

در اواخر بهار که گرما بر سردى هوا چیره مى‏شود احتیاج بدن نیز بعمل تعریق شروع مى‏گردد ولى این احتیاج باید کم کم و بطور مدارا تأمین شود حمام غدد مربوطه را تحریک میکند و کارهائى که بعد از آن بوسیله جوارح انجام میگیرد عمل تبخیر را نیز با ملایمت صورت میدهد.

حرکت اعضاء و جوارح هم چون بنوبه خود در تحریک غدد مترشحه عرق بسیار مؤثر است لازم است که قبل از خوردن غذا نباشد زیرا تعریق دفع مایعات زائده بدن است و این مایعات با شکم گرسنه و ضعف مزاج بآسانى دفع نمى‏شود.

علاوه خود غدد براى تحریک محتاج بانرژى هستند و آن را باید از مواد غذائى تهیه کنند. موضوع دیگرى که باید توجه داشت ربط غده‏ها در انجام کارهاى فیزیکى با یک دیگر است غده‏ها همه با هم کار مى‏کنند و چنانچه یک دسته از آنها مواد مدفوعه خود را نتوانند بخارج پرتاب کنند در داخل بدن منتشر مى‏سازند.

غده‏هاى تعریقى با غدد ترشحى معدى نیز مرتبط است. وقتى‏

غدد تعریقى بر اثر فشار زیاد و کار و فعالیت خسته شد و از عمل بازماند غدد معدى نیز فرسوده مى‏شود. این ارتباط میان ماهیچه‏ها و یاخته‏ها نیز هست بنا بر این بعد از کارهاى سخت بلافاصله نباید بخوردن طعام پرداخت.

[فصل تابستان‏]

آغاز تابستان‏

حزیران ثلثون یوما یذهب فیه سلطان البلغم و الدم و یقبل زمان المرة الصفراویة و نهى فیه عن التعب و اکل اللحم داسما و الاکثار منه.

حزیران سى روز است. استیلاى بلغم و خون در این ماه از بین میرود و زمان مره صفراویه رو مى‏آورد. در این ماه از رنج زیاد و خوردن گوشت بسیار خصوص چربى‏دار نهى شده.

گرمى هوا و خشکى آن موجب تبخیر مایعات بدن و کم شدن بلغم و غلبه صفرا مى‏گردد حزیران ماه گرم و خشگى است.

در هواى گرم مسامات بدن باز و ترشح غدد تعریق بآسانى انجام مى‏گیرد کارهاى سخت و پرمشقت سبب زیادى عمل تعریق و ضعف و لاغرى زیاده از حد مى‏شود.

خوردن چربى زیاد تأثیر حرارت هوا و آفتاب را روى بدن زیاد مى‏کند.

زیاده‏روى در خوردن گوشت گرچه همیشه مذموم و بد است اما در ماه حزیران که گرما رو بطغیان گذاشته زیانش بیشتر است زیرا گوشت در میان خوراکیها زودتر از هر چیز فاسد مى‏شود بخصوص در هواى گرم که بندرت مى‏شود گوشت سالمى پیدا کرد و یا سالم نگهدارى نمود.

گرماى هوا غدد تعریق را بکار مى‏اندازد. حیوانى را که در هواى گرم ذبح مى‏کنند غالبا عرق‏دار است، عرق مایعات مسمومى‏

است که از بدن خارج مى‏شود بنا بر این گوشت در هواى گرم یک سم خطرناکى است.

گوشت در هواى گرم چون خیلى زود مى‏پوسد و پوسیدن عبارت از تبدیل ذرات ترکیبى اوست بانواع میکربها پس گوشت در هواى گرم انبانى از بیماریها است.

در آن چه باید کرد؟

و شم المسک و العنبر و ینفع فیه اکل البقول الباردة کالهند باء و بقلة الحمقاء و اکل الخضر کالخیار.

و نیز از بوئیدن مشک و عبیر منع شده است در این ماه (حزیران) خوردن سبزیجات سرد مانند کاسنى و خرفه و خیار گل بسر نفع مى‏بخشد.

از مسائلى که با داشتن اهمیت زیاد مورد بى‏التفاتى طب جدید قرار گرفته است مسأله تأثیر ادراک و احساس در تربیت بدن است و این یکى از اختلافاتى است که مسیر طب جدید را از قدیم جدا میکند.

طب قدیم چون آمیخته با روانشناسى و فلسفه بود نکاتى را در معالجه امراض منظور میکرد که امروز در طب جدید مورد نظر نمى‏باشد مگر بعضى از اطباى کار آزموده که از راه تجربه شخصى باهمیت آنها پى‏برده‏اند.

در هر حال علوم عقلى و تجربى باثبات رسانده که مواد ترکیبى بدن و عناصر لازم آن را تنها تغذیه (از راه شکم) تکمیل نمیکند بلکه احساسات و ادراکات که از آن جمله بوئیدن و استشمام باشد بنوبه خودشان مدخلیت دارند چه بسا بوئیدن چیزى انسان را بیمار میکند و استشمام چیز دیگر بیمار را شفا میدهد استشمام مشک و عبیر مولد حرارت در مغز و موجب تبخیر دماغ مى‏شود در حزیران که هوا نیز گرم و مایعات بدن تبخیر مى‏شود چنان که مشک و عبیر بوئیده شود خشگى زیاد

از حد دماغ و مغز موجب صداع و زکام خشک و درد چشم میگردد. در حزیران براى جبران کمبود مایعات بدن لازم است از سبزیهاى سرد و خیار و شیر خشت و میوه‏ها استفاده کرد.

میوه‏هاى ترش‏

و القثاء و الشیرخشت و الفاکهة الرطبة و استعمال المحمضات.

خوردن خیار چمبر و شیر خشت و میوه‏هاى مرطوب و انواع ترشیها در ماه حزیران بسیار مفید است.

در ماه حزیران چون بعلتى که گذشت صفراء غلبه میکند خوردن ترشیها که قالع صفراست بسیار لازم است علاوه ترشیها که بیشتر از هر چیز داراى ویتامین ث هستند براى فرونشاندن آتش تب و معالجه تبهاى خفیف خصوص مالاریا که مقتضاى فصل میباشد و علاج خونریزیها بهترین دارو و درمانند.

خیار- ساده‏ترین معالجه براى یرقان (زردى) است خصوص اگر آب آن را مصرف کنند، تخم خیار نیز در این مورد خیلى مفید است، تبهاى صفراوى را معالجه میکند کلیه را بکار مى‏اندازد و ادرار را زیاد میگرداند، خیار را باید خوب جوید زیرا خیلى بطى‏ء الهضم است خیار جوان و تازه چیده بسیار مطبوع است ولى خیار رسیده و زرد آبش براى دفع صفرا و درمان یرقان مفیدتر است.

خیار چنبر داراى اشعه رادیو اکتیو است و بهمین جهت امراض مخفى را آشکار میکند و این خود بهترین خدمتى است که از این میوه زمینى انجام میگیرد مخصوصا تب و نوبه را خوب نشان میدهد و باین اخطار مریض را دنبال معالجه میفرستد، براى نرم ساختن پوست صورت و شفافیت آن خیلى سودمند است (اسرار خوراکیها).

گوشت پرندگان‏

و من اللحوم لحم المعز الثنی و الجذع و من الطیور الدجاج و الطیهوج و الدراج.

از گوشت‏هائى که در ماه حزیران خوردن آن نیکو است گوشت بز یک ساله و بره است و از گوشت پرندگان مرغ خانگى و طیهو و دراج نیکو است.

قبلا مقدارى در باره لزوم گوشت صحبت کردیم ولى باید توجه داشت که مصرف گوشت در صورتى مفید و ضرورى است که شرائطى در آن ملاحظه شود.

از چهار پایان حلال هر چه جوانتر باشند بهتر است بغیر از بز که لا اقل یک سال باید داشته باشد، بحدى از سن رسیده باشد که دندان ثنایاى او قدرت مقاومت خود را از دست بدهد زیرا در این صورت از ریشه علفها بیشتر استفاده میکند چون حربه بریدن او افتاده و یا کند شده و با دندانهاى اضراس علفها را میکند قهرا آنها را بریده و بیشتر با ریشه از زمین در مى‏آورد و در جاى خود ثابت شده حیوانى که از علف تمام تغذیه میکند گوشتش بهتر و سالمتر است زیرا غذایش از نظر ویتامینها و املاح معدنى کاملتر است.

نکته فوق بیشتر در ماه حزیران باید رعایت شود زیرا در این ماه بر اثر گرماى زیاد هوا قسمت بالاى علفها بیشتر زرده شده و در حکم مرده و عارى از مواد حیاتى‏اند.

در مصرف گوشت لازم است متنوع اظهار سلیقه کرد و از گوشت حیوانات گوناگون استفاده نمود کسانى که بیک نوع یا دو نوع از گوشت آشنا شده‏اند غذاى کامل نمیخورند.

لبنیات‏

و الالبان و السمک الطرى.

در ماه حزیران از شیرها و ماهى تازه استفاده کنید.

در میان تمام غذاها شیر کاملترین آنها است یعنى شیر به تنهائى میتواند جانشین چند غذا باشد ولى اکتفاء بخوردن شیر را نیز توصیه نمیکنیم زیرا علاوه بر آنکه تمام مواد ضرورى را در شیر پیدا نکرده‏اند بکار افتادن اعضا و جوارح بدن و شکم در سلامتى انسان شرط لازم است.

شیر از هر غذائى بیشتر کلسیم دارد، مقدار مورد احتیاج بدنمان را میتوانیم از نیم لیتر شیر تهیه کنیم و حال آنکه تهیه این مقدار کلسیم از 3 کیلو غذاهاى دیگر بطور کافى میسر نیست. کلسیم در درجه اول براى استخوان و دندان و ناخن و مو لازم است و بمصرف آنها میرسد و بعد سهمى از آن براى محکم کردن عضلات و تقویت قلب و اعصاب بکار میرود شیر منوم (خواب آور) است و این از جهت کلسیم زیاد آنست که موجب آرامش اعصاب مى‏شود.

ماهى- ماهى تازه خصوص اگر از دریاى آزاد و آب شیرین گرفته باشند بسیار لذیذ و سرشار از املاح معدنى و فسفر است ید و منگنز در ماهى زیاد یافت مى‏شود.

ماهى شور و ماهى خام مفید نیست مخصوصا ماهى‏هائى که فلس ندارد و چون از ماهى‏ها و کرم‏ها تغذیه میکنند خوردن آنها

خون را مسموم و ایجاد کهیر و خارش‏هاى جلدى میکند از این جهت باضافه جهات دیگرى که هنوز کشف نشده در شریعت اسلام ممنوع است.

ماه دوم تابستان‏

تموز احد و ثلثون یوما فیه شدة الحرارة و تغور المیاه و یستعمل فیه شرب الماء البارد على الریق.

تموز سى و یک روز است. در این ماه حرارت شدید مى‏شود و آب کم میگردد در این ماه آب سرد ناشتا بیاشامند.

یکى از نوامیس عالم طبیعت ناموس عکس و انعکاس است. بنا و دوام خلقت بر مبناى اعتدال میباشد قانون تعاکس چیزى است که اعتدال وجود را حفظ میکند وقتى هوا سرد مى‏شود بدن شما گرم‏تر از اوقات دیگر است عکس العمل سرماى خارج گرماى بدن شما است تا حرارتى معتدل در مزاج بماند و جان ما از بین نرود و هنگامى که هوا خیلى گرم مى‏شود بدن ما سردتر از مواقع دیگر است تا تعادل مزاج برقرار بماند این همان قانون تعاکس میباشد که در طبیعت خود بخود اجرا میگردد.

آب سردى که ناشتا خورده مى‏شود عکس العملش ایجاد حرارت بیشترى است در معده ما و انعکاس حرارت فوق العاده معده سرد شدن ظاهر بدن ما است و این عمل در فصل گرماى زیاد و ماه تموز بهترین کمکى است که شخص بطبیعت میکند.

خوردن آب سرد در حال ناشتا:

یکى از خدمات طبیعت در مبارزه با گرمى هوا عمل تعریق است، حرارت خارج مایعات بدن ما را تبخیر میکند و از مسامات بدن خارج میسازد، قطرات کوچک و ریزى که بنام عرق روى پوست بدن ما جمع‏

مى‏شود در جریان هوا سرد شده بدن ما را خنک میکند.

آب سرد چون بهتر و سریعتر تبدیل بعرق مى‏شود و غدد ترشحى تعریق را زودتر تحریک میکند نوشیدن آن در تابستان خیلى مفید است.

همان طور که توصیه شده براى گرفتن نتایج طبیعى آن باید ناشتا بود زیرا اولا معده خالى محتاج بفعالیت نیست و غدد مترشحه معدى بکار نیستند در نتیجه غده‏هاى تعریقى فرصت و نیروى بیشترى در عمل خود پیدا میکنند.

ثانیا وقتى که معده پر باشد نوشیدن آب سرد نه تنها تولید حرارت نمى‏کند بلکه در طبخ معده سوء دخالت کرده و کار هضم غذا را بتأخیر مى‏اندازد بسا موجب ثقل و سده‏هاى رودى مى‏شود. از فواید دیگر نوشیدن آب سرد در حال ناشتا تحریک اشتها است و این نتیجه بر اثر قلع مواد صفراوى است که ایجاد تهوع (حالت قى) مختصر آن را انجام میدهد.

از فایده‏هاى دیگر آن تقویت معده است و این نتیجه همان عکس العمل زیاد شدن حرارت غریزى معده و تحریک غده‏هاى اوست آب سرد را در تابستان ناشتا بنوشید تا عطش شما تخفیف پیدا کند و این نتیجه یک سلسله عملیات شیمیائى است که از جمله آنها تولید نفرت از آب و قلیائى شدن خون میباشد.

پایان تابستان‏

آب احد و ثلثون یوما فیه تشتد السموم و یهیج الزکام باللیل و تهب الشمال و یصلح المزاج بالتبرید و الترطیب.

ماه آب سى و یک روز است. در آن هوا مسموم و بادهاى زهردار میوزد و زکام و سرماخوردگى در شب‏هاى این ماه هیجان میکند باد شمال میوزد و مزاج را میتوان به تبرید و ترطیب باصلاح آورد.

ماه آب آخرین ماه تابستان است. در این ماه شبها نسبتا سرد و روزها همچنان گرم است. انتقال از هواى گرم روز که توأم با کار و حرکت است بهواى سرد شب که قرین سکون و استراحت است خود بزرگترین مایه سرماخوردگى و زکام مى‏شود، در ماه آب رودل و امتلاء معده که علت مهم سرماخوردگى و تأثیر هوا است بیشتر اتفاق مى‏افتد زیرا روزها بواسطه گرماى زیاد اشتهاى کاملى بغذا پیدا نمى‏شود در عوض شبها از نظر خنکى هوا اشتها کاملا مهیا است و غذاى بیشترى خورده مى‏شود.

معالجه فورى و موقت زکام آنست که چند دقیقه‏اى زیر دوش آب گرم بایستند آنقدر که رفع زکام محسوس شود و یا دستمالى را مکرر بآتش گرم کرده روى سر بیندازند و یا از بخار تخم گشنیز و عناب استفاده کنند اما علاج قطعى آنست که از خوردن غذا تا میتوانند امساک کنند و در صورت ناچارى بغذاهاى سبک و میوه قانع باشند.

شیرهاى بسته شده‏

و ینفع فیه شرب اللبن الرائب.

خوردن ماست و دوغ در ماه آب نافع است.

بعد از شیر و پنیر- ماست یک غذاى کاملى است ولى عمده مزیت ماست خاصیت ضد عفونى طبیعى اوست.

معده و روده‏ها را با چیزهاى بسیارى میتوان ضد عفونى کرد ولى بیشتر آنها غیر طبیعى است، معده و روده‏ها را تنبل و غدد را از میزان ترشح درست منحرف میکند. میکربهاى مفید امعاء را نیز نابود میکند ولى ماست این ضررها را ندارد میکرب‏هاى مفید را نابود نمى‏کند و بخلاف چیزهاى دیگر که اغلب آنها موجب تحریک و ناراحتى اعصاب میباشد باعصاب سکون و آرامش میدهد. ماست با عمل ضد عفونى طبیعى خود هیچ نوع التهابى در امعاء و معده پدید نمى‏آورد.

ماست علاوه بر عمل ضد عفونى مولد ویتامین ب زیاد میباشد صرف نظر از آنکه خود بمقدار زیادى ویتامین ب دارد، ماست املاحى را که در بدن رسوب کرده و مولد سوداء، شده‏اند تحلیل میبرد و جذب بدن میگرداند بنا بر این ماست در معالجه سوداء و خارش‏هاى جلدى بسیار نافعست. در هواى گرم که بلغم رو بکاهش مى‏گذارد و صفراء غلبه میکند و رطوبت بدن کم مى‏شود ماست بهترین غذا و دواست زیرا رطوبت را زیاد و صفرا را کم و در نتیجه از شدت تأثیر

آفتاب میکاهد و در تابستان که اغلب گوشت‏ها فاسد و غذاها ناسالم و هوا کثیف و آلوده است بهترین وسیله‏اى است که با انواع بیماریها مبارزه میکند.

بوهاى خوش‏

و یجتنب فیه الجماع و المسهل و یقل من الریاضة و یشم من الریاحین الباردة.

در ماه آب از عمل جماع و خوردن مسهل باید پرهیز کرد و از کارهاى سخت و پر زحمت باید کم نمود، از گلهاى سرد مزاج باید استشمام کرد.

ماه آب آخرین ماه فصل تابستان است در این ماه ضعف بدن و مزاج کاملا محسوس میگردد و اشتهاى طبیعى معده و مزاج آشکار مى‏شود و این بعلت خنک شدن هواى شبها در این ماه است.

تبخیر پى در پى مایعات بدن در سه ماه تابستان و تحریک فوق العاده غدد یکنوع خستگى و فرسودگى در بدن باقى میگذارد، در ماه آب فرسودگیها کاملا خودنمائى میکند و لذا از مجامعت و خوردن مسهل که مولد ضعف زیاد میباشد در این ماه حتى الامکان باید اجتناب کرد و بعلت تقلیل زیادى که مایعات بدن پیدا کرده‏اند از کارهاى سخت نیز باید خوددارى نمود زیرا کارهاى سنگین انرژى زیادترى مصرف میکند و تولید حرارت بیشترى مینماید زیاد شدن حرارت با نبودن رطوبت بقدر کافى موجب انجماد مزاج و خصوص خشگى دماغ و سبب جنون و اختلال مى‏شود.

کم شدن رطوبت مغز موجب فرسوده‏گى اعصاب دماغ و دستگاه تفکر و احساس میگردد اعصاب را بانحاء خوردنیها و تزریقات‏

تقویت میکنند ولى بهتر و مؤثرتر از همه بوئیدن گلهاى تر و خشک است، بوها مستقیما با مغز ارتباط پیدا میکنند در صورتى که خوردنیها و تزریقات بوسائط بسیارى با مغز مربوط میشوند.

[فصل پائیز]

آغاز پائیز

ایلول ثلثون یوما فیه یطیب الهواء و یقوى سلطان المرة السوداء و یصلح شرب المسهل و ینفع فیه اکل الحلاوات.

ایلول اول ماه پائیز و سى روز است. در این ماه هوا پاکیزه و خوشبو میگردد، استیلاى مره سوداء نیرومند مى‏شود نوشیدن مسهل صلاحیت پیدا میکند و در این ماه خوردن شیرینى‏ها سودمند است.

در فصل تابستان بواسطه گرماى هوا بلغم بحد افراط کاهش یافته و صفراء غلبه میکند در اول پائیز که بلغم بمقدار کمى باقى مانده و صفراء نیز بر اثر برودت هوا از طغیان افتاده است قهرا سوداء غالب مى‏شود.

بعضى از انواع ویتامینها و املاح وقتى زیادتر از حد لزوم مصرف شود در قسمتهائى از بدن ذخیره مى‏شود از جمله برخى از ویتامین‏هاى گروه ب است که در کیسه صفراء جمع آورى میگردد تجمع این قبیل ویتامینها همیشه بعلت زیادى مصرف آنها نیست بلکه جهات دیگرى هم دارد که بآن اشاره خواهد شد. در ماه آخر تابستان بواسطه خنکى شبهاى آن و زیاد شدن اشتها و بیشتر خوردن غذا صفراء وارد خون مى‏شود در پائیز املاح وارد شده در خون رسوب میکند و بصورت سوداء درمى‏آید سوداء خون را قلیائى میکند (شور و تلخ میگرداند) و ترشى خون کم مى‏شود.

براى دفع مواد زائد خون خوردن مسهل ضرورت پیدا میکند و بجهت حفظ تعادل خون و جبران کمبود ترشى آن خوردن شیرینجات لازم مى‏شود.

کلمه مرة که حکایت از تلخى و شورى سوداء میکند عبارت دیگر قلیائى شدن خون است.

از انواع گوشتها

و اصناف اللحوم المعتدل کالجداء و الحولى من الضأن و یجتنب فیه لحم البقر و الاکثار من الشواء.

در ماه ایلول (اولین ماه پائیز) خوردن گوشتهاى معتدل نافع است مانند گوشت بز یک ساله و گوسفند یک ساله، و از خوردن گوشت گاو و زیادروى در گوشت‏هاى بریان شده باید پرهیز کرد و از نظر اختلاف هوا و تأثیر مختلف آن در مزاج باید در خوردن گوشت احتیاط کرد.

مقصود از اعتدال گوشت ممکن است از نظر طبیعت آن و باصطلاح قدما میانه سردى و گرمى باشد یعنى خواص طبیعى اشیاء که از آثار و عوارض پى بچگونگى آنها میبردند و گاهى از علم بنحوه ترکیبات و مواد آنها متوجه خواص و آثار آنها میگشتند.

ممکن است مراد از اعتدال میانه سن باشد و جمله بعد آن را تفسیر میکند زیرا حیوانى که رشد طبیعى خود را پیدا نکرده مانند میوه کال واجد همه مزایاى طبیعى خود نیست و حیوانى هم که پیر شده باشد مانند میوه پوسیده و گندیده خواص طبیعى خود را از دست داده است بره‏ها و بزغاله‏هاى کوچک و بره تودلى و جوجه‏هاى مرغ و غیره گرچه گوشتشان از نظر لطافتى که دارد مطبوعتر است ولى از جهت بیماریهاى ارثى تأمین نمیدهد زیرا امراضى که از راه توارث بفرزند میرسد از اول خود را نشان نمى‏دهند مدتى باید سپرى شود تا آشکار گردند.

گوشت حیوانات پیر نیز شامل مضرات بسیارى است که از جمله آنها تحریک فوق العاده اعصاب میباشد.

خربوزه و خیار

و دخول الحمام و یجتنب فیه اکل البطیخ و القثاء.

از رفتن بحمام در ماه ایلول باید اجتناب نمود و از خوردن خربوزه و خیار نیز باید دورى جست.

مقصود از اجتناب از حمام ترک نظافت نیست بلکه منظور آنست که در ماه اول پائیز در گرمخانه رفتن و با آب داغ خود را شستشو دادن مفید نیست زیرا آب گرم چربى روى پوست را برطرف مى‏کند و مسامات را کاملا باز مینماید و بدن را بیشتر آماده تنفس و جذب اکسیژن و هوا میکند گرچه این عمل ذاتا خوب است اما در اول پائیز که هوا مسموم میباشد ضررش بیش از منفعت است و این مطلب را تأثیر سوئى که هواى پائیز در درختان میکند روشن و مدلل میسازد.

مقصود از بطیخ که در ماه ایلول خوردنش ممنوع است ظاهرا خربزه شهرى و دسته انبوه (دستمبو) است و مراد از قثاء که از خوردن آن در این ماه تحذیر شده خیار چنبر است.

و شاید منع از خوردن این دو نوع میوه در فصل پائیز بعلت آنست که هر دو داراى اشعه رادیو اکتیو هستند و بجهت داشتن این خاصیت بحد زیاد بدن را مستعد تب و لرزهاى پى در پى میکند و این کار اگر چه یکنوع خدمت طبیعت است اما این خدمت در فصل پائیز که اشعه ما وراء بنفش خورشید کمتر ببدن ما میرسد مفید واقع نمى‏شود.

ماه دوم پائیز

تشرین الاول احد و ثلثون یوما فیه تهب الریاح المختلفة و یتنفس فیه ریح الصبا و یجتنب فیه الفصد و شرب الدواء.

تشرین اول ماه دوم پائیز و سى و یک روز مى‏باشد در آن بادهاى مختلف میوزد و باد صبا نفس میکشد در این ماه از فصد (رگ زدن) و آشامیدن دوا باید اجتناب کرد.

بادها از نظر تأثیرهاى مختلفى که دارند و باعتبار اختلاف جهاتى که در وزیدن آنها است بنام‏هاى مختلفى نامیده شده‏اند.

عواصف- بادهائیست که بر اثر تراکم شدید موجب شکستن درختها و خراب کردن عمارتها و غرق کردن کشتیها و خلاصه ایجاد طوفانهاى سخت و مهیب است.

حوامل- بادهائیست که حامل اجرام صغار جوى گردو خاک و میکرب و بوهاى مختلف و سرما و گرما و انواع بیماریها است و ریح السموم از دسته آنها است.

لواقح- بادهائیست که مانند روح در بدن درختها مى‏دمد و حیات آنها را تجدید میکند و آنها را ببارها و شکوفه‏ها آبستن میکند و موقع وزش این باد هنگام بهار است.

ریح الشمال- بادى است که از سمت شمال میوزد و غالبا همراه سرما و خشگیست.

ریح الصبا- از طرف مشرق مى‏آید و خوشترین نسیم‏ها است.

در فصل پائیز چون خون از هیجان ساقط مى‏شود رگ زدن مفید

نیست و چون مزاج حیوان و نبات آماده قبول تحفه‏هاى طبیعت نیست و تنها باستفاده از ذخایر قبلى خود اکتفا میکند آشامیدن دوا مصلحت نمى‏باشد.

چه کار و چه چیز؟

و یحمد فیه الجماع و ینفع اکل اللحم السمین.

در این ماه اعمال غریزه جنسى پسندیده است و خوردن گوشت پروار و چرب سود مى‏بخشد.

قدماى از اطباء معتقد بودند که هر مرتبه که عمل مجامعت تکرار شود و هر مقدارى از انسان و حیوان دفع منى گردد چندین گام بسوى مرگ نزدیک شده و قسمتى از جان و قواى خود را از دست داده است.

علم امروز میگوید منى همواره در بیضه‏ها تشکیل مى‏شود و چون زیاد شد خودبخود در خواب یا بیدارى دفع میگردد جلوگیرى از دفع منى و جمع‏آورى آن در کیسه‏هاى بیضه ثمرى براى حفظ قوى ندارد و اصولا ربطى با نیروى بدن از نظر علم امروز آشکار نیست.

ولى این را نمى‏شود منکر شد که دفع منى خصوص با اراده و توجه نفس اعصاب را فوق العاده تحریک میکند و تحریک فوق العاده اعصاب موجب فرسودگى آنها و عوارض بسیارى خواهد بود.

در ماه دوم پائیز اعصاب بدن ما مانند درختان یکنوع آرامش و خواب طبیعى دارند عمل مجامعت آنها را از خواب آلودگى بیدار کرده و بیک تحرک معتدل و مفید وامیدارد.

خوردن گوشت چرب دستگاه تناسلى را آماده‏تر و بدن را براى کارهاى سخت مهیا و از تأثیر برودت هوا مصونیت میدهد.

انار ترش بعد از غذا

و الرمان المر و الفاکهة بعد الطعام.

در این ماه خوردن انار ملس و میوه بعد از طعام سودمند است.

میوه‏ها هر کدام و هر نوعى از آنها داراى خواصى مخالف و ویتامین‏ها و املاح مختلفى هستند و بهمین جهت هر یک از آنها در معالجه بیمارى مخصوصى نافعست ولى براى آنکه بتوانیم آنها را جزء برنامه غذائى خود قرار دهیم لازم است تابع فصل و محیط باشیم یعنى در هر محل و شهرستانى که بسر میبریم از میوه مخصوص آنجا بخوریم و در هر فصلى از زمان هستیم از میوه‏هاى حاصل در آن فصل استفاده کنیم زیرا طبیعت مانند ما دچار اشتباه نمیشود چون از خود میل و اراده و اختیار ندارد کارگذار جهان او را بوظیفه خود راهنمائى میکند- تبعیت از فصول کمبود املاح معدنى ما را جبران میکند هنگام زمستان که تغذیه ما بیشتر از مواد گوشتى و چیزهائى است که ویتامین ب زیادتر دارد تحفه‏هاى طبیعت بیشتر میوه‏هاى ترش است و چیزهائى است که ویتامین ث بیشتر دارند، در فصل تابستان که بدن محتاج بآب زیادتر است تحفه او میوه‏هاى آبدار است و در فصل پائیز که ویتامین ب بدن ما تقلیل مى‏یابد میوه‏ها بیشتر شیرین و حاوى ویتامین ب است.

بطور کلى میوه‏هاى شیرین را بهتر است بعد از صرف غذا بخوریم چنان که خوردن میوه‏هاى ترش قبل از غذا نیکوتر است.

شیرینى از نظر آنکه تبدیل به ترشى مى‏شود و اسید معده را زیادتر مى‏کند در هضم غذا مؤثر است ترشى از جهت آنکه غدد ترشحى امعاء و بزاق را تحریک میکند موجب تحریک اشتها و رغبت مى‏گردد.

با داروهاى خوشبو

و یستعمل فیه اکل اللحوم بالتوابل.

و گوشت را با ادویه‏جات و حبوبات مصرف کنند.

ادویه‏جات که عبارت از سائیده ساق و دانه گیاههاى خوشبو و مفید است بهترین وسیله طبیعى براى ضد عفونى کردن معده و روده‏ها است.

معمولا دواجاتى را که در طبخ غذا بکار میبرند و یا با آن میل میکنند عبارت است از نمک- فلفل- زردچوبه- دارچین- میخک- گلپر- هل- ریشه جوز- زعفران- کنجد- خشخاش- تمرهندى- رازیانه- زنجبیل- زیره- سیاه‏دانه و غیره.

تمام داروهاى فوق علاوه بر خواص غذائى داراى اثر ضد عفونى نیز هستند و از این جهت خوردن آنها با گوشت که بیش از هر چیز تولید عفونت میکند بسیار مفید است.

حبوبات علاوه بر آنکه سرشار از مواد سفیده‏اى هستند داراى باکتریهائى نیز مى‏باشند که بکمک آنها ازت کاملا جذب مى‏شود، از مضار گوشت آنست که از جذب ازت جلوگیرى مى‏کند و این بعلت آنست که از سایر غذاها بیشتر حرارت مى‏خواهد و ایجاد حرارت مى‏کند اما گوشتى که با حبوبات پخته مى‏شود این خسارت را ببار نمى‏آورد.

توابل که با گوشت و غذا مصرف مى‏شود شامل انواع چاشنى‏ها نیز میباشد سرکه غوره و آلوچه- گوجه فرنگى- گوجه ایرانى- سماق- رب انار و آب انار و لیمو و مانند آنها.

پرهیز از آب و تلاش زیاد

و یقلل فیه من شرب الماء و یحمد فیه الریاضة.

در این ماه از خوردن آب باید کم کرد و پرداختن بکار سخت که جوارح را به رنج بیشترى مى‏افکند پسندیده است.

در اوائل پائیز که هوا کمى سرد شده و عمل تعریق خیلى کم مى‏شود احتیاج بدن به رطوبت نیز کاهش مى‏یابد نوشیدن آب بمقدار زیاد باعث زیادى رطوبات و سستى اعصاب و کندى ذهن و سوء هاضمه و مایه استعداد مزاج براى امراض بسیار میگردد علاوه میل طبیعى بآب نیز کم مى‏شود نوشیدن مایعات بحد افراط بر خلاف طبیعت و خواهش بدنست و موجب اختلالات زیاد خواهد شد.

در فصل گرما چون عمل تعریق بیشتر انجام مى‏گیرد یک قسمت از ترشى بدن از راه مسامات خارج مى‏شود در نتیجه پوسته‏اى از ترشى روى پوست بدن کشیده و آن را از ابتلاى بامراض جلدى و سوداوى مصونیت میدهد.

در پائیز و زمستان چون عمل تعریق کم مى‏شود قهرا ترشى کمتر خارج شده و خارش‏ها و انواع اگزماها بروز میکند.

براى تحریک غدد ترشحى عرق در پائیز باید بکارهاى سخت پرداخت تا نتیجه فوق حاصل گردد.

تحریک اعضاء و جوارح در هواى سرد فواید بسیارى دارد که از جمله باز شدن مسامات بدن و تسهیل عمل تنفس در هواى‏

آزاد است.

تحریک اعضاء بدن را گرم میکند و با تقابل سرماى خارجى اعتدالش محفوظ مى‏ماند.

پایان پائیز

تشرین الآخر ثلثون یوما و ینهى فیه عن شرب الماء باللیل.

تشرین آخر آخرین ماه پائیز است در این ماه از آشامیدن آب در شب نهى شده.

آب یکى از مواد ترکیبى موجودات زنده (حیوان و نبات) است، گرچه آبى که مى‏خوریم مستقیما جذب بدن ما نمى‏شود و کارخانه کالبد سازى ما مواد ترکیبى خود را از هر چیز کامل و ساخته و پرداخته تحویل نمیگیرد بلکه مواد اولیه آنها را گرفته در خود ترکیب میکند و یا مرکبات را گرفته در خود تجزیه و تحلیل مى‏نماید بهر نحو که مى‏خواهد خودش درست میکند.

مثلا بدن ما نور میخواهد اما نور چراغ بدرد ترکیب بدن ما نمیخورد، گاز ذغال مى‏خواهد اما نمیتواند مستقیما آن را از ذغال بگیرد همچنین آب مى‏خواهد ولى باید خودش آن آب را بسازد آبى که مى‏نوشیم مانند آبى که در رادیاتور ماشین میریزند کارخانه بدن را از خطر سوختن نگه میدارد و به تبخیر خود حرارت معتدل و فشار لازم تولید میکند سموم بدن را از نسوج گرفته بخارج میفرستد.

در شبهاى ماه آخر پائیز عمل تبخیر کم مى‏شود و مصرف آب کاهش مى‏یابد آشامیدن آب زیاد عکس العمل دارد یعنى حرارت را کمتر و عمل تبخیر را ضعیف‏تر میکند و این خود موجب کندى عمل غدد و امراض بسیارى مى‏شود که روماتیسم قلبى از ردیف آنهاست.

ناشتا

و یشرب بکرة کل یوم جرعة ماء حار.

و یجتنب اکل البقول کالکرفس و النعناع و الجرجیر.

در این ماه نیکو است که هر صبح جرعه‏اى از آب گرم بیاشامند و از خوردن سبزیجاتى مانند کرفس و نعناع و ترتیزک (بیجارى) دورى کرد.

در ماه آخر پائیز بدن از لحاظ تبدیل و تحلیل مواد ترکیبى بسیار تنبل است، سستى بر اعصاب غلبه مى‏کند و یکنوع حالت ضعف و کسالت که خمیازه و چرت از عوارض مشهود آنست بانسان دست میدهد کرفس و نعناع گرچه از سبزیجات مقوى هستند ولى از نظر آنکه منوم (خواب‏آور) نیز مى‏باشند و اعصاب را تسکین مى‏دهند خوردن آنها بر ضعف و کسالت مى‏افزاید، تره تیزک فشار خون را پائین مى‏آورد و از این جهت در آخر پائیز که قاعدتا خون فشارى زیاده از حد لزوم ندارد مصلحت نیست.[1]

 

طب الرضا علیه السلام / ترجمه امیر صادقى ؛ ص165

میدن آب گرم در صبح خصوص ناشتا ضربان قلب را شدید مى‏کند و با این عمل یکنوع هیجانى در اعصاب و مجارى خون پدید مى‏آورد و این بهترین نتیجه‏اى است که در آخرین ماه پائیز از خوردن آب گرم مى‏توان گرفت زیرا همان طور که گذشت عمده علت کسالتها و سستى‏ها در آخرین ماه پائیز از تسکین افراطى اعصاب و کندى جریان خونست علاوه آشامیدن آب گرم صبح ناشتا امعاء و احشاء را نرم کرده اشتها را زیاد و کار هضم را تسهیل مینماید.

[فصل زمستان‏]

آغاز زمستان‏

کانون الاول احد و ثلثون یوما یقوى فیه العواصف و تشتد فیه البرد و ینفع فیه کلما ذکرناه فی تشرین الآخر و یتقى فیه الحجامة و الفصد و یستعمل فیه الاغذیة الحارة بالقوة و الفعل.

کانون اول سى و یک روز است. بادهاى شکننده در آن نیرو مى‏گیرد، سرما در آن شدید مى‏شود و آنچه در ماه تشرین آخر ذکر کردیم در این ماه سود مى‏بخشد از حجامت و فصد باید پرهیز نمود در این ماه از غذاهائى که طبیعتا و فعلا گرم است باید مصرف کرد.

کانون اول اولین ماه زمستان است در این ماه بواسطه سرماى یک نواختى که فصل پیدا مى‏کند اختلالات روحى و عصبیت‏هائى که در فصول دیگر خصوص در هواى گرم موجب بالا رفتن فشار خون مى‏شد کمتر اتفاق مى‏افتد بنا بر این خون گرفتن نه تنها مفید نیست بلکه گاهى موجب کم خونى هم مى‏گردد علاوه کم کردن خون شخص را دچار ضعف موقت مى‏کند از حرارت بدن میکاهد در نتیجه بدن بیشتر تحت ابتلائات زکام و سرماخوردگى و امراض دیگر واقع مى‏شود.

ظاهرا مقصود از غذائى که بالقوه گرم باشد گرمى طبیعت اوست و منظور از گرمى بالفعل داغ بودن او بآتش است.

خوراکى‏هائى که از نظر قدما طبعا گرم است همانا است که از نظر علم امروز غالبا داراى انواع ویتامین‏ها خصوص گروه ب بوده و از نوع ویتامین ث بقدر کافى نداشته باشد.

ماه دوم زمستان‏

کانون الآخر احد و ثلثون یوما یقوى فیه غلبة البلغم و ینبغى ان یتجرع فیه الماء الحار على الریق و یحمد فیه الجماع.

کانون آخر سى و یک روز است در آن بلغم غلبه مى‏کند و سزاوار است ناشتا جرعه‏اى از آب گرم بیاشامند و مجامعت در این ماه نیکو است.

کانون آخر دومین ماه زمستان است بواسطه سرماى زیاد عمل تعریق خیلى ضعیف و بقدر کافى مایعات زائده بدن دفع و تبخیر نمى‏گردد آشامیدن آب گرم در حال ناشتا مطبوع و موجب تحریک غدد و ازدیاد ترشح و دفع زواید مایعات بدنست عطش را فرو مى‏نشاند و از این راه چیزى بر مایعات بدن نمى‏افزاید، آشامیدن آب گرم در حال ناشتا ساده‏ترین مسهل مطبوعى است که بلغم را مى‏کند کبد و کلیه را بکار مى‏اندازد و اشتها را زیاد مى‏کند، مجارى تنفس را پاک مى‏نماید.

مایعات زایده‏اى که در این ماه غلبه مى‏کند موجب سستى عمل غدد و کمى ترشح آنها مى‏شود.

جماع در نخود مغز تأثیر مینماید و از آنجا تمام اعصاب را بخود مشغول مى‏سازد.

تحریک اعصاب بزرگترین وسیله تحریک غدد مختلف بدن است و بکار افتادن آنها دافع بلغم پس جماع (بحد اعتدال) نه تنها سستى‏ نمى‏آورد بلکه ضعف و سستى را که بیشتر از غلبه بلغم پدید مى‏آید جبران مى‏نماید- قدماى از اطباء مى‏گویند حمام و آب گرم نوشیدن بلغم را آب مى‏کند.

سبزى‏ها و حبوبات‏

و ینفع الاحشاء فیه مثل البقول الحارة کالکرفس و الجرجیر و الکراث.

سبزیهاى گرم مانند کرفس و تره تیزک و کاور در این ماه براى روده‏ها سودمند است.

کرفس گیاهى است مقوى و اشتها آور و از نظر اینکه آهک بسیار دارد در تحلیل رسوبات بدن خیلى مؤثر است و چون مواد مسموم را بیشتر از راه مسامات و بوسیله عمل تعریق خارج میسازد آن را از دسته سبزیجات حار مى‏شمرند (بعضى آن را خنک میدانند).

این گیاه داراى املاحى مانند پتاسیم و سودیم و ویتامین آ و ب و ث میباشد، چنانچه آب کرفس را روزى یک لیوان بیاشامند و تا یکماه ادامه دهند در معالجه روماتیسم بسیار سودمند است و شیر برگ کرفس براى درمان تب مالاریا تجویز شده باین ترتیب که هر روز سه بار و هر بارى 200 گرم در فاصله معین میل شود.

تره‏تیزک و انواع آن که بنام بولاغ‏اوتى و شاهى نامیده مى‏شود داراى آهن و فسفر میباشد و مقدار زیادى ویتامین ث دارد و ادرار را زیاد مى‏کند. این گیاه بعلت داشتن ید و زیاد کردن ترشح سیب آدم مهیج است و بجهت داشتن ویتامین ث در بیمارى قند و امراض جلدى فوق العاده مفید است.

انواع تره فشار خون را بالا و پائین مى‏آورند و براى درمان‏

کلیه عفونت‏ها سودمند است کاور نیز بیشتر از خواص این دو گیاه را دارد باضافه آنکه مولد حرارت است بدن را گرم و استخوانها را نرم و امعاء را ضد عفونى مى‏کند.

ماساژ با روغن معطر

و التمریخ بدهن الخیرى و ما ناسبه.

و مالیدن روغن شببو ببدن و آنچه مانند اوست نافعست.

در ماه کانون آخر که دومین ماه زمستان است اعصاب را یکنوع سستى و سکون فرا مى‏گیرد استخوانها سخت مى‏شود، پوست بدن دچار خشگى مى‏گردد، جریان خون در عروق مشکل مى‏شود، سرمازدگى، سردرد، کمردرد، زکام، آب ریزش چشم و بسیارى از کسالتهاى دیگر عوارض اختلالات فوق است.

بهترین درمان طبیعى و مفید ماساژ با روغن است، روغن شببو و زیتون و گل‏سرخ مفیدترین مایعى است که در ماساژ بکار مى‏رود.

ماساژ استخوانها را نرم مى‏کند جریان خون را تسریع مینماید در مورد تصلب شرائین و فشار خون بسیار مفید است.

ماساژ عمل تعریق را آسان مى‏سازد و با ازدیاد ترشح غدد سمومات را بیشتر خارج مى‏کند. ماساژ اعصاب را از سکون و تحریک افراطى هر دو آسوده مى‏کند، در بدن تولید حرارت مى‏نماید.

ماساژ روى شکم بهترین وسیله معالجه سوء هاضمه و بعضى از انواع اسهالها است. معده و روده‏ها را نیرومند مى‏کند- عمل هضم را تسهیل مى‏نماید و امتلاء را برطرف میسازد.

ماساژ باید در هواى آزاد و نسبتا گرم و در حالى که بیمار کاملا استراحت کرده باشد انجام گیرد.

پایان زمستان‏

شباط ثمانیة و عشرون یوما تختلف فیه الریاح و ینفع فیه اکل الثوم.

شباط بیست و هشت روز است در آن بادها مختلف مى‏وزد خوردن سیر سودمند است.

در این ماه فشار خون بالا میرود و براى حفظ اعتدال آن خوردن سیر مفید است سیر فشار خون را پائین مى‏آورد و این خاصیت تابع خواص دیگر آنست زیرا سیر قوه باه را تقویت میکند ادرار را زیاد و عروق شعریه را باز میکند و این خاصیت‏ها در پائین آوردن فشار خون بسیار مؤثر است.

سیر معده را ضد عفونى میکند میکربها را خصوص میکرب وبا و گریب را مى‏کشد جهاز تنفس را نیرومند میگرداند و براى درمان سل و برنشیت خیلى نافعست در مورد اسهال و ضعف معده و کندى اعصاب و ذهن سودمند است پیاز مغز را قوى میگرداند.

سیر داراى ویتامین ث و ب میباشد و براى روماتیسم و نقرس بسیار مفید است.

ضماد سیر بهترین مسکن دردهاى موضعى است.

خوردن سیر براى اشخاصى که معتاد بافیون هستند خوب نیست.

خوردن سیر با انواع گوشتها خصوص ماهى و قرمه و برنج از

ابتلاى بکمبودى ویتامینها جلوگیرى مى‏کند- براى از بین بردن بوى آن مقدارى سبزى تازه بجوید و میل نمائید خوردن کپسول کلرفیل نیز بوى سیر را نابود میکند.

پرنده و شکار

و لحم الطیر و الصیود.

خوردن گوشت پرنده و شکار در آخرین ماه زمستان نافع است.

در اواخر زمستان از جهت آنکه هنوز سرماى زننده آن گاهى ما را تعقیب مى‏کند بدن ما نسبت بماههاى بعد محتاج بحرارت بیشترى است در میان خوراکى‏ها گوشت حرارت زیادترى تولید مى‏کند.

در این ماه سلولهاى بدن ما باید بیدار شوند. خوردن گوشت محرک اعصاب است و این خدمت را انجام مى‏دهد ولى چون فعالیت سلول‏ها و تحلیل و تبدیل مواد ساختمانى تن شروع مى‏شود بهتر آنست از میان گوشت‏ها سالمترین و سبک‏ترین آن‏ها را انتخاب کرد.

گوشت پرندگان بعلل بسیارى از جمله بعلت آنکه بهتر میتوانند از راههاى طبیعى تغذیه کنند سالمتر و از نظر مواد غذائى و املاح معدنى کاملتر است.

بهتر آنست که از گوشت پرندگان آزاد (نه اهلى) شکارى و دریائى استفاده کنیم مواظب باشید گوشت پرندگان سالمى بدست بیاورید بنا بر این از خریدن پرندگانى که ذبح شده ببازار مى‏آورند حتى الامکان اجتناب کنید.

گوشت شکار- حیوان غیر اهلى چون از علف‏هاى تازه و طبیعى تغذیه میکند و از آب و هواى آزاد و نور آفتاب حد اکثر استفاده را مینماید سالمتر و گوشت آنها کاملتر است اما بشرطى که شکار را بترس و اضطراب نینداخته باشند چه این کار گوشت حیوان را زهرناک میکند.



[1] على بن موسى، امام هشتم علیه السلام، طبّ الرضا علیه السلام / ترجمه امیر صادقى - تهران، چاپ: ششم، 1381ش.


۹۶/۰۷/۱۴
کتب معتبر دینی کتب معتبر دینی